Led-nauhan asentaminen onnistuu hyvinkin helposti ja nopeasti, kun avuksi osataan käyttää hyväksi havaittuja tekniikoita tai tarvittavia apuvälineitä. Nappasitpa sitten avuksesi pelkän kaksipuoleisen teipin, alumiiniprofiilin tai minkä tahansa muun asennusvälineen, ei led nauhan asentamisen tulisi koskaan olla vaikeaa. Ainakaan silloin, kun noudatat antamiamme vinkkejä! Muista myös lukea, miten liität nauhat turvallisesti oikeaan muuntajaan sekä miten pistotulppa liitetään tarvittaessa vielä mukaan.

Älä hanki ledejä keneltä tahansa toimijalta

Kuten kaikessa valaistuksessa ja sähköä kuluttavissa muissakin tuotteissa, myös led nauhojen asentamisessa tarvitsee noudattaa Suomen lain mukaisia vaatimuksia. Valitse siis ledisi aina luotettavalta toimijalta, eikä esimerkiksi ulkomaisista verkkokaupoista, joiden toimintavarmuudesta tai laadusta et voi olla täysin varma. Näin ollen voit myös olla varma, että takuu toimii ja saat tarvittaessa reklamoitua toimimattoman tuotteen. Hintaerot kun eivät edes päätä huimaa, sillä led nauhat ovat erittäin edullisia ostaa.

Ota avuksi kaksipuoleinen teippi

Kun ostata led nauhat Suomesta, tulee niiden mukana yleensä samalla kaksipuoleinen teippi. Liimapinta on usein erittäin hyvin pitävää 3M-teippiä, joka antaa mahdollisuuden nauhan asennukseen minuuteissa. Varmista kuitenkin teipin pitävyys ennen asennusta puhdistamalla sen vastakkainen pinta. Eli se kodin pinta, johon nauhan aiot kiinnittää. Nimittäin kun se on varmasti puhdas kaikesta liasta, rasvasta ja pölystä, pysyy teippikin pinnassa entistä pidempään. Ja kun aloitat led-valonauhan asennuksen, muista irrottaa teippiä nauhan takaa sitä mukaa, kun painat sen paikoilleen. Sillä jos irrotat teipin etukäteen koko matkalta, voit ehtiä sotkemaan teippipinnan jo ennen asennuksen loppuun saattamista.

Alumiiniprofiili

Alumiiniprofiili on usein se perinteisin asennustapa, jonka avulla led-valonauhat voidaan helposti asentaa myös täysin ilman liimapintojen käyttöä. Valitessasi alumiiniprofiilin, voit kuitenkin hoitaa asennuksen muutamallakin eri tapaa – profiilin kiinnityksen voi tehdä joko sille tarkoitetuilla kiinnikkeillä, jollakin tehokkaalla liimalla (kuten Kiiltofix) tai kaksipuoleisella akryyliteipillä, joka siis kiinnittää alumiiniprofiilin led-nauhan sijasta alustanasi toimivaan pintaan. Voit myös halutessasi porata alumiiniprofiiliin reiän, jonka kautta voit ruuvata sen suoraan seinään tai kattoon kiinni. Nauha itsessään kun voidaan vain lätkäistä teipillä alumiiniprofiilin pintaan ensin kiinni.

Alumiiniprofiilin käyttö perustuu usein puhtaasti esteettisyyteen, sillä sen avulla ledien asentaminen käy poropeukaloltakin erittäin näppärästi ja siististi. Markkinoilta löytyy myös tänä päivänä iso valikoima erilaisia alumiiniprofiili vaihtoehtoja, joista voit valita omat mallinsa niin upottamiseen kuin myös huoneen nurkkien työstämiseen. Samalla profiili suojaa nauhaa naarmuilta, kolhuilta ja iskuilta, pidentäen sen käyttöikää jopa huomattavasti. Muista myös valita itse alumiiniprofiili sen mukaan, onko se anodisoitu, sillä se taas parantaa alumiinin käyttöikää ja suojaa sitä ulkoisilta rasituksilta sekä ajan tuomilta muilta ulkoisilta muutoksilta.

Miten valita oikea muuntaja?

Led-valonauhat eivät toimi ilman niihin soveltuvaa yleensä 12V tasajännitemuuntajaa. Jos muuntaja ei tule ostamasi led-nauhan tuotepakkauksessa suoraan mukana, käy hankkimassa erikseen tarkasti nauhan mukaan mitoitettu muuntaja. Jos kuitenkaan juuri omalle nauhallesi sopivaa muuntajaa ei jostain syystä sattuisi löytymään, valitse mieluiten liian tehokas kuin vajaatehoinen muuntaja sen sijaan. Näin ollen voit varmistaa, että led nauhasi palaa varmasti tarpeeksi kirkkaasti.

Muista myös valita muuntaja sen mukaan, oletko sijoittamassa sitä sisä- vai ulkotiloihin, kosteisiin vai kuiviin olosuhteisiin. Jos tulet käyttämään tuotetta märkätiloissa tai ulkona, varmista, että muuntajan IP-luokitus on kunnossa. Muuntaja määrittelee myös sen, onko led nauhaa mahdollista himmentää. Valitse siis varsinkin tunnelmavalaistusta tehdessä himmentimen sisältävä muuntaja, jotta voit nauttia eri tasoisista valaistuksista halutessasi.

Näin kytket pistotulpan muuntajaan

Nappaa vielä lopuksi tästä helpot vinkit pistotulpan muuntajaan kiinni kytkemiseen:

  • Tärkeintä on varmistaa, että syöttökaapeli tulee kiinnitettyä muuntajaan siinä näkyvien merkintöjen (L / N) mukaan.
  • Varmista, että johtimet ovat kytketty myös oikein.
  • Kiinnitä valonauhan liitäntäkaapeli muuntajaan napojen merkintöjen mukaan ( + / – ) sekä varmista, että johtimet on kiinnitetty oikein.
  • Kiinnitä vedonpoistajat kunnolla paikalleen.
  • Kytke virta päälle ja varmista testaamalla, että led-valonauha toimii.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *